HÍREK

Ünnepélyes keretek közt megnyitottuk a Mária Rádió Mirjam II. Rajzpályázatának kiállítását

A Mária Rádió Mirjam még a 2022-es év folyamán meghirdette a II. Rajzpályázatot, mely kiállításának ünnepélyes megnyitójára 2023 január 26-án, csütörtökön délelőtt 11:00 órakor került sor a komáromi Limes Galériában. A tárlat mostantól minden hétköznap megtekinthető, 13:00 órától 15:00 óráig a fent említett galériában, egészen 2023 február 26-áig.

A pályázatra a 2022-es évben kiemelkedően sok, megközelítőleg 400 mű érkezett, melynek mindegyike kiállításra került. A zsűri (PhDr. Farkas Veronika, Mgr. Lépes Lóránt, Ing. Szabó Zsolt, Mgr. Győri Andrea, Mgr. Szűcs Stefánia) közel 70 pályaművet díjazott, valamint 5 alkotás különdíjat is kapott.

A megnyitóra meghívást kapott minden kedves pályázó, felkészítő tanáraik, a szlovákiai magyar sajtó képviselői, valamint Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, az országgyűlés volt elnöke.

Az ünnepséget Szűcs Stefánia, a rajzpályázat vezető koordinátora nyitotta meg, majd rövid felvezetés után át is adta a szót a Mária Rádió Mirjam elnökének, Szabó Zsoltnak. Szabó Zsolt röviden vázolta, miért és hogyan is jutott idáig a rádió, hogy immáron második alkalommal rendezte meg rajzpályázatát. A közösség összefogásán és a művészet ápolásán túl ez egy kiváló alkalom, hogy a rádió megszólítsa a fiatalokat is, valamint rajtuk keresztül minél több családhoz eljusson a rádió hangja.  Nyitó beszédét a következő szavakkal zárta: „Merjetek nagyokat álmodni, higgyetek Istenben és legyetek bátrak!”

Ezt követően Lépes Lóránt atya, a rádió műsorigazgatója vette át a szót. Beszédében röviden ismertette a rádió történetét és működését. Rávilágított a meghirdetett témák és a hit, valamint nemzetünk történetének és kultúrájának összefonódásaira. Felszólalása végén szintén kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy a rádió, és ezáltal a Szűzanya hangja, minél több otthonba eljusson.

A rádió vezetőit követően Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, mély és megható gondolatai hangzottak el. Mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy nagyon szívesen jött, hiszen ez a rendezvény most a gyermekekről és a Jóistenről szól: „A gyermekek ünnepe ez a mai nap.” Szavaiban kiemelte, hogy nem a versengés, hanem a kooperáció a fontos, az együttműködésre kell törekedni, és erre nevelni a jövő generációit. Szintén említésre kerültek a rajzpályázat témái (Kedvenc szentem, Otthonunk a Felvidék, Így segítünk mi, Petőfi Sándor, a magyar romantika költője ). Szili Katalin elmondása szerint ezekben megjelenik mindaz, amit a magyar identitás a Kárpát-medencében  jelent. Beszédében kitért arra is, hogy jelenleg a béke és a biztonság a legfontosabb. Szavait egy buzdítással zárta, miszerint: „legyen ebből hagyomány.” Szili Katalin egy nem várt, ugyan akkor egy nagyon kedves és megtisztelő ajándékkal kedveskedett, mind a rádió, mind pedig az alkotók számára – a pályázat különdíjas alkotóit meghívta egy parlamenti látogatásra, Budapestre az Országházba.

A felszólalásokat követően Korpás Éva népdalénekes és előadóművész rövid előadásával örvendeztette meg a jelenlévőket.  Meggyőződése szerint: „a magyar népdal csodálatos kincsünk, melyben teljes érzelmi világunk megjelenik.” Az előadás végén mind a Művésznő, mind pedig a jelenlévők, közösen énekelték el az „A csitári hegyek alatt” című népdalt, mely határozottan megérintő és felemelő élmény volt.

A népdalénekes előadását követte a díjak ünnepélyes átadása. A díjakat Lépes Lóránt, Szabó Zsolt és Szili Katalin adták át a díjazott művek alkotóinak és tanárainak.

A díjak átadását követően Szabó Zsolt megköszönte Farkas Veronikának, hogy biztosította a helyszínt a kiállítás számára, valamint felkérte, hogy ő is szóljon pár szót a jelenlévőkhöz. Farkas Veronika szívből gratulált minden kedves alkotónak, kiváltképp a díjazottaknak, valamint kijelentette: „Öröm számunkra, hogy van utánpótlás és van ennek a nemzetnek továbbélése a képzőművészet területén”.

A megnyitó végén Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam elnöke meghívta a különdíjas alkotókat a rádióba egy látogatásra, ezzel a megnyitó hivatalos része le is zárult.

Meglepően sokan vettek részt a kiállítás megnyitó ünnepségén, ezzel is megtisztelve rádiónkat és a pályázatba fektetett munkát. A délelőtti időpont ellenére nagy számban jelentek meg a rendezvényen diákok és óvodások is. A megnyitó teljes ideje alatt forró punccsal, édességekkel és pogácsával is kedveskedtünk a jelenlévőknek.  A rendezvényről TV-felvétel is készült, ennek megjelenéséről rövidesen tájékoztatjuk olvasóinkat a közösségi médián keresztül.

A megnyitót követően Szili Katalin ellátogatott a Mária Rádió Mirjam szerkesztőségébe is, ahol egy személyes hangvételű interjú is készült. Az interjú rövidesen hallható lesz műsorunkban.   további információkért hallgassák adásunkat, valamint kövessenek minket a közösségi médiában.

A rendezvényről készült képek rövidesen megtekinthetőek lesznek honlapunk galériájában.

További hírek
Menü