HÍREK

„Rádió a járvány idején”

Az elmúlt időszak minden ember és minden intézmény számára okozott nehézségeket, melyek nagy része még most is érvényes és sokuknak hosszú távú hatásai és következményei lesznek. Nem kivétel ezek alól a felvidéki Mária Rádió sem. A rádió egyik nagyon fontos alappillére az önkéntesek munkája, valamint ezen emberek közössége. Megközelítőleg 130 önkéntes vesz részt a Rádió mindennapi működésében, minden területen. Szerkesztők, műsorvezetők, imádkozók, takarítók, csomagolók, futárok, technikusok, az adminisztrációban segédkezők és még sokan mások. Ők többnyire csoportosan végzik tevékenységüket, ráadásul nagy többségük a veszélyeztetett korosztályba tartozik. A Mária Rádió rögtön az első perctől fogva úgy döntött, nem veszélyezteti önkéntesei egészségét, így az önkéntesek munkája meghatározatlan időre fel lett függesztve. Ugyanakkor érezhető volt, hogy ebben az időben az embereknek, kiváltképp az otthonmaratottaknak most még inkább szükségük van a lelki támogatásra. Miután a szentmisék nyilvános celebrálása be lett tiltva, a rádió megnövelte az élő szentmise közvetítések számát, melyben nagy segítségére volt a Komáromi plébánia is. A közreműködésnek köszönhetően nem „csak” a rádiós műsorban, de az interneten keresztül videó formájában is megkezdődtek a szentmise közvetítések. Mindezt a munkát egy 5 fős stáb végezte és végzi a mai napig.

A munkaerő drasztikus csökkenése mellett a nehézségek anyagi oldala is jelentkezett. Mivel nem volt önkéntes, aki becsomagolja és a címekre eljutassa megközelítőleg 2000 darab magazint a hallgatókhoz az ország számos pontjára, így a támogatási lehetőségek egyik meghatározó formáját jelentő támogatási csekkek sem jutottak el a hallgatókhoz, ezáltal is nehezítve a rádió fenntartását. Mindehhez hozzájárult egy általános bizonytalanság érzése a teljes országban, így a rádió működésének egy másik fontos pillére, a hallgatói adományok jelentette anyagi források is meggyengültek.

A felvidéki Mária Rádió 2019 decemberében kezdte meg a sugárzást az új, Szlovákiában az első antennáján, Rozsnyón az FM 90,5-ös frekvencián, ami az országban egyedülálló módon, napi 24 órás magyar nyelvű műsort sugároz. Egy ilyen antenna elindítása és működtetése már önmagában is nagy kihívás egy ilyen kis rádió számára, amit nagyon nagy mértékben megnehezít a jelenlegi helyzet.

Mindezek ellenére a Mária Rádió továbbra is sugároz és bízik a hallgatóik és önkénteseik összefogásában, ami már lassan egy évtizede működteti Szlovákiában.

További hírek
Menü